Ska man låta hunden sova i sängen?

Att sova med ett husdjur är väl ändå något av det bästa som finns; en varm och gosig kompis som ligger och snarkar eller spinner alldeles intill. Å andra sidan innebär det hår och kanske smuts i sängen, för att inte tala om att bli väckt om natten när djuret väljer att röra på sig eller gå därifrån. Meningarna går isär om ifall det är en bra idé eller inte att låta hunden sova i sängen, men den forskning som gjorts på ämnet visar att det faktiskt finns fler för- än nackdelar. Det största problemet är just störd sömn – oavsett anledning så är avbruten sömn inte särskilt hälsosamt. Men studier visar att sömnen faktiskt i regel inte störs så mycket som man tidigare trott av att ha hunden i sängen, vilket känns som goda nyheter för de hundägare som trivs bäst med att ha sin kompis bredvid sig om natten.

Trygghet, värme och tröst

De huvudsakliga anledningarna till att en gosig sovkompis kan förbättra sömnen har inte bara med rent fysiska faktorer att göra. Hundar har i regel har en kroppsvärme som ligger några grader högre än den hos människor, vilket ger en lugnande och mysig effekt om natten, men trygghetskänslan väger också tungt. Oavsett om hunden är liten eller stor, så känns det för många betryggande att ha den vid sin sida, som ett slags extra skydd mot fara. Hundens andning har också en lugnande inverkan, för att inte tala om att våra oxytocin-nivåer ökar när vi klappar och kramar våra hundar. Oxytocin är ett ”må bra”-hormon, och det är ju definitivt eftertraktat när det gäller att sova. Man får alltså i allmänhet bättre nattsömn med hunden i sovrummet, även om sömnen kanske störs lite mer om man har hunden i sängen istället för på golvet. Många hundägare rapporterar att hunden väcker dem då och då under natten, men de flesta verkar tycka att det är värt besväret, att fördelarna helt enkelt överväger nackdelarna. Hunden klagar såklart inte – den vill ju helst vara nära matte och husse hela tiden.

En lång historia

Hunden började domesticeras redan för 30 000 år sedan, och även om det först var mest av praktiska skäl, så blev hunden och människan snabbt bästa vänner. Idag finns hundar i alla möjliga former, färger och storlekar, och det är svårt att inte hitta en hund som passar ens unika personlighet och behov. Allteftersom hunden blev mer och mer populär och älskad av människor, så är det kanske inte så konstigt att vi inte bara bjudit in dem i våra hem, utan även i våra sängar. Det finns såklart flera olika sorters sängar specifikt för hundar att sova i, men det är svårt att motstå lugnet och tryggheten som finns i att sova tillsammans med resten av sin familj – eller flock, som människorna är i hundens ögon. Oavsett om man älskar att ha sin vovve hos sig om natten, eller om man helst vill ha den på golvet eller kanske inte i sovrummet alls, så är forskare ganska eniga om att hundens närvaro faktiskt får en att må bättre.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis