Häst och hund tillsammans

Kan man ha häst och hund tillsammans? Svaret är ja, det fungerar allt som oftast alldeles utmärkt. Men det man bör tänka på är att både hästar och hundar kräver mycket och man behöver ha en hel del tid, intresse, engagemang och ekonomi för att kunna ta hand om både hund och häst på bästa sätt. Många hästägare tar med hunden till stallet och då får hunden både aktivitet och omväxling. Får hunden till och med följa med på ridturerna har man fått in hundens krav på motion tillsammans med hästens. Utöver det kan hunden behöva extra tid i fråga om mental stimulans.

A Golden Retriever leads a horse from the barn by pulling on the lead rope. "Buddy"

Om man ska ha sin hund tillsammans med hästarna i stallet behöver man träna den på att röra sig i omgivningarna på ett riskfritt sätt. Även hästarna kan behöva vänjas vid att ha hundar runt sig. Hunden bör lära sig att känna en respekt för hästarna, inte springa kring benen på dem och definitivt inte jaga dem eller på annat sätt stressa djuren. Oftast brukar det fungera riktigt bra och det finns många exempel på hästar och hundar som blivit goda vänner. När det är dags för att utöka familjen med ett till djur, exempelvis en hund eller en häst, kan man hitta seriösa annonser på flera olika sajter. Hos Kampanjjakt kan man hitta många av de bästa rabbaterna på nätet. Man kan vända sig till Jordbruksverket för att få mycket matnyttig information inför såväl hästköpet som hundköpet. Ju mer du läser på innan man skaffar ett djur, desto bättre för både djuret och dig som djurägare.

När man ska rida ut i naturen och ta med sig hunden behöver man ha en mycket god lydnad och bra inkallning på den. Det får inte finnas några risker för att hunden jagar vilt eller springer fram mot andra människor eller ryttare som man möter. Om hunden inte kan vara lös är en långlina ett alternativ. Tänk också på de föreskrifter som reglerar när på året som hunden inte får vara lös. Naturvårdsverket beskriver hur lagen om tillsyn över hundar och katter (paragraf 16, 2007:1150) kan tolkas. I nationalparker och de flesta naturreservat gäller ständigt koppeltvång på hunden.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis