Hästar som passar för barn

Det finns flera hästraser som passar till barn. Islandshästen är en av dem. De är snälla, robusta och har ett lugnt temperament. Speciellt nybörjare tycker att de är lämpliga eftersom de inte är så stora men ändå är de starka nog att klara av vuxna ryttare. Shetlandsponnyer är lämpliga för barn på grund av storleken. De blir oftast inte större än 107 centimeter i mankhöjd och dessutom finns det en mindre variant som kallas Minishetland och den blir inte större än 86 centimeter i mankhöjd. Shetlandsponnyn är snäll och lätthanterlig men kan vara något egensinnig. Den är dessutom mycket stark.

Minihästar sprider glädje

Förutom ponnyer finns även minihästar som ska ha samma drag som en stor häst fast i miniformat. De saknar de karaktäristiska dragen som en ponny har. minihästarna kan vara bra för barn i terapisyfte. De kan inte bota sjukdomar men de sprider mycket glädje omkring sig och delar med sig av sin kärlek till dem som behöver. Storleken gör dessutom att de kan vara med i stort sett överallt. De har samma intelligens, sociala drag och beteende som stora hästar men det finns inget skrämmande över dem på grund av deras format. Förutom den amerikanska miniatyrhästen finns även den som kallas Falabella. Högsta tillåtna mankhöjd för Falabella är 76 centimeter medans miniatyrhästen är från 92-96 beroende på hur den registreras.

Ponny för ridning

Miniatyrhästarna används inte till ridning eftersom de är för små för det. De kan användas till att köra vagn. Vill man ha en ridhäst som passar till barn väljer man hellre en Islandshäst, Shetlandsponny eller en ridponny. En ridponny är en häst som har avlats fram av ponny samt varmblodshästar eller fullblodshästar för att bli mer atletiska. De har däremot ponnyns lynne för att vara lättare att handskas med för barn, men även av vuxna som vill ha en lugnare häst. De har främst avlats fram för att passa för ridning och i tävlingssammanhang för barn. De finns i olika varianter och nämns bland annat som Brittisk, Svensk, Amerikansk eller Fransk ridponny.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis