Utrustning för ryttare och häst

Ridsport är en sport som kräver en hel del utrustning. En viss del av utrustningen är rent praktisk, och behövs för att man ska kunna sitta bekvämt på hästen och kontrollera dess rörelser, men den kanske största delen av utrustningen har ryttarens och hästens säkerhet som sitt enda syfte, då ridsport är en av de sporter med högst olycksstatistik.

Ryttarens skyddsutrustning består i huvudsak av en hjälm och en skyddsväst. Hjälmen är en självklarhet vid ridning, och bör egentligen bäras även vid exempelvis longering, körning och veterinärsbesiktning. Vid alla dessa tillfällen finns nämligen risken att hästen gör en oförutsedd rörelse som gör att man får en spark i huvudet eller faller och slår i huvudet. Skyddsvästen ska framförallt skydda mot skador på ryttarens inre organ vid ett fall från hästen. Även ryttarens stövlar kan sägas utgöra en del av säkerhetsutrustningen, då stövlarnas klackar förhindrar att foten glider fram i stigbygeln och fastnar.horse-965625_960_720

Den mest uppenbara delen av hästens utrustning är sadeln. Sadeln måste vara väl anpassad efter hästens kropp för att den ska ligga bra, och således vara säker för både hästen och ryttaren. För att styra hästens rörelser används också ett träns. Även detta måste vara väl anpassat, särskilt bettet i hästens mun. Ett bett som inte passar kan både leda till att hästen skadar sig i munnen och till att hästen blir mycket svår att rida.

Även hästen kan utrustas med vissa skydd, nämligen benskydd eller lindor. Dessa fungerar både som skydd för hästens ben vid ett fall, och som stöd för att förhindra eventuella stukningar eller andra skador.

Det är med andra ord en hel del utrustning som krävs för både ryttare och häst. I kombination med att man ofta måste ha en dubbel uppsättning av stora delar av utrustningen som reserv, leder det till att man behöver ett ganska stort lagringutrymme, kanske även utanför stallet. Om man bor i lägenhet eller har ett litet boende kan ett alternativ vara att hyra ett externt förråd. Det finns olika lösningar för detta nästan var man än bor i Sverige; om man till exempel vill hyra förråd i Värnamo kan man gå in på Prinsenslager.se

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis