Hundraser för den aktiva hästägaren

Som hästägare är man ofta en aktiv person som håller igång, rör sig mycket och är ute på olika typer av aktiviteter. Att vara ute mycket i naturen tillsammans med sin häst är härligt! Det är inte ovanligt att hästägare även har hund, och att kombinera häst tillsammans med hund brukar i regel fungera utmärkt. Om man vill vara aktiv även med sin hund och vill ha en hund som både orkar och vill hänga med på långa motionsrundor, naturupplevelser och andra aktiviteter finns det vissa raser som passar lite extra bra. Här får du en presentation av några raser som skulle kunna passa in i den aktiva häst- och hundägarens livsstil.

Beautiful dark brown horse and cute little border collie dog next to each other eating together from the ground.

Det finns flera hundra olika hundraser i Sverige och resten och världen. Alla är avlade med något syfte, i frågan om egenskaper, användningsområden och utseende. Svenska Kennelklubben är hundägarnas riksorganisation och verkar för glädjefylld och hälsosam avel och hundägarskap med fokus på både hunden och hundägaren. De raser som SKK har godkänt räknas som renrasiga hundar i Sverige, om de har stamtavla och uppfyller de kriterier som gäller för rasen. Under SKK finns flera olika typer av klubbar där man kan få tips och råd samt gå kurs och delta i olika aktiviteter. Det finns exempelvis brukshundklubbar, lokala kennelklubbar, rasklubbar och Svensk Hundungdom. Svenska Brukshundklubben har rasansvar för de så kallade bruksraserna, och flera av dem skulle kunna passa för den aktiva hästägaren som vill ha en hund att jobba med.

Bland dessa raser kan nämnas australian kelpie, boxer, briard, collie, dobermann, hovawart, riesenschnauser, rottweiler, schäfer och vit herdehund. Det finns ännu fler bruksraser och även andra raser som inte räknas in i den kategorin som kan passa, exempelvis border collie eller mindre terrierhundar som jack russel. Det man bör tänka på är att dessa raser kräver mer än fysisk motion. De vill ha en uppgift och de vill få jobba med uppgifter som tröttar ut dem mentalt för att bli harmoniska hundar som trivs i sin vardag. Om man vill ha en hund som hänger på i långa ridturer, men som inte kräver att få jobba extremt mycket med huvudet kan man istället kika bland några av raserna som har avlats mer mot sällskapshundar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis