Skillnader i utfodring mellan häst och hund

Många menar att det är dyrt att hålla en häst med foder. Men sanningen är den att så inte behöver vara fallet. Många hästar äter faktiskt inte mer än vad en stor hund gör. Det beror helt på vilken typ av foder man väljer, hur mycket hästen tränas, hur den stallas upp samt på hur lättfödd den är. Men hur skiljer sig egentligen utfodringen mellan en hund och en häst?

Vatten alltid tillgängligt

Både en hund och en häst bör ha vatten tillgängligt dygnet runt. En häst dricker flera liter vatten varje dag. Hunden dricker något mindre. Det är dock viktigt att se över vattnets kvalitet. Varken hundar eller hästar bör dricka smutsigt eller förorenat vatten. De kan dessutom bli sjuka eller helt enkelt vägra att dricka vattnet.

Hästens utfodring vid vila och träning

En häst som vilar och inte tränas eller tävlas äter inte samma foder som en häst som tävlas ofta och tränas hårt. En häst i vila, som inte heller ska sättas igång inom kort kan faktiskt klara sig bra på bara ett hö med bra näringsvärde. Sedan kan man ge den lite kraftfoder bara för att den tycker att det är gott. Ibland kan dock höet behöva kompletteras med vitaminer, mineraler och elektrolyter. Det är speciellt viktigt under vintern om hästen inte kan äta gräs.

En häst som tränas hårt behöver hö, men också kraftfoder. Det kan vara havre, mash eller pellets. Dessutom behövs ofta vitaminer och mineraler för att hästen ska kunna prestera på topp varje dag. Om hästen inte får rätt foder kan den börja magra av, den blir trött, grinig och risken är också mycket stor att den inte kan sätta muskler som den bör.

Små mängder mat, men ofta

En häst behöver äta små mängder, men ofta. Hästen äter i naturligt tillstånd närmare 18 timmar per dygn. En häst som står i box och bara får mat två gånger om dagen mår alltså inte speciellt bra. I hagen sätter man ofta ut Foderhäckar när gräset inte är tillräckligt och det gör att hästen kan gå och småäta lite när den vill. Det håller tarmarna i gott skick.

En hund fungerar ofta likadant. Om hunden har fri tillgång till torrfoder kan man se den gå till matskålen flera gånger om dagen. Den tar ett par bitar och går sedan därifrån. Om hunden inte äter torrfoder eller inte tål det kan den behöva blötfoder. Det kan inte stå framme en hel dag. Då är det viktigt att man som hundägare tänker på att portionera ut maten på flera tillfällen varje dag.

Hundens utfodring

Det finns flera olika typer av hundfoder på marknaden. Vilket man väljer är mycket individuellt. Det viktiga är att hunden gillar fodret och att den mår bra av det.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis