Agility -hundsport även för hästar
Alla har väl hört talas om agility nu, där man låter hunden springa runt en bana och hoppa hinder, gå igenom tunnlar, springa slalom och genom olika balanshinder. Hästagility är precis samma sak, fast man har bytt ut hunden mot hästen och agilityhindren är större.
Många ridskolor har introducerat ponny-agility för sina medlemmar, och där tar man ponnyn genom en bana med olika hinder. Man leder oftast ponnyn i träns eller grimma och ska locka den med sig över bommar på marken, slalom, över bryggor, genom fladdrande plastremsor och över presenningar på marken. Snabbast tid vinner eller så är det en så kallad ”clear round” där alla som klarar banan får en rosett. Har man ingen egen ponny kan man oftast få låna en av ridskolans egna. Har man en egen ponny som man vuxit ur, eller av andra orsaker inte rider på så är agility ett bra sätt att fortfarande kunna aktivera sin häst och ha roligt tillsammans med den.
Hästagility har slagit igenom världen över och The International Horse Agility Club i England anordnar till och med tävlingar online varje månad. Man gör sin bana hemma, övar och ber någon filma, sedan lägger man ut filmen på nätet och är med och tävlar internationellt. Detta är perfekt för den som inte har ekonomisk möjlighet att åka runt på tävlingar i tid och otid, eller för den som tycker det är kul att jämföra sig med andra utan att behöva få den nervositet som ofta kommer på tävlingsbanan. Har man en häst som inte går att lasta så kan man via det här ändå vara med och tävla.
Här i Sverige finns både tävlingar och clinics för den som vill åka runt, och är det transporten som är problemet kan man alltid se över ekonomin och kanske låna pengar för att införskaffa en hästtransport.
I nybörjarklasserna får man leda hästen men i de högre klasserna, för de mer erfarna, ska hästen vara lös och man ska via röstkommando och kroppsspråk styra den rätt på banan. Spö är förbjudet, hästen ska göra detta av egen fri vilja med ett förtroende för sin handler.
Hästagility är bra på flera sätt. Det ger en förståelse för att man kan göra annat än rida eller köra sin häst, en häst som inte kan ridas kan ändå få motion, en urvuxen ponny kan fortfarande användas, en äldre häst får lite mer varierad träning, den där pyttelilla sällskapsponnyn som bara går i hagen får plötsligt ännu ett användningsområde. Utöver detta så skapar träningen ett starkare band mellan häst och handler, hästen blir tryggare i miljön då agility är likt den träning som polishästar går igenom. Man kan vara nästan hur ung eller gammal som helst och använda vilken häst som helst så länge den är frisk, och man behöver inte tävla om man inte vill. Att träna agility hemma i paddocken är ett perfekt sätt att bygga upp bandet och förtroendet mellan dig och hästen.