Köpa djur från utlandet

Det kan finnas ett flertal anledningar till varför man väljer att köpa ett djur från utlandet. I de flesta fall är det en katt, hund eller häst som inhandlas. Det kan vara så att just att en viss ras är svår att hitta i Sverige, men oftast är det en viss individ man är intresserad av. Kanske söker man en ny blodlinje till sin uppfödning eller så har man valt att adoptera ett djur från sämre förhållanden utomlands. Tilläggas skall dock att även sällsynta fåglar, reptiler, exotiska djur och hotade arter förs över våra gränser. I sådana fall är kraven något högre och du kommer troligtvis behöva ha någon form av tillstånd för att få lov att föra in djuret i landet.

Ha koll på alla regler

För att det inte ska uppstå problem vid importen, som att djuret fastnar vid gränsen och du förlora en stor summa pengar, är det viktigt att du noggrant kontrollerar jordbruksverkets importregler innan resan. Om du önskar föra CITES A- eller B-listade djur över den svenska gränsen måste du söka tillstånd hos jordbruksverket. Det är också viktigt att du har alla de dokument som följer med djuret, eftersom dessa är nödvändiga om djuret någon gång skall säljas vidare. Om du istället vill föra in ett eller flera hotade djur från länder utanför EU kommer det vara nödvändigt med ett exporttillstånd från det land djuret kommit ifrån. För resor med hund eller häst är det viktigt att djuret har ett eget pass samt är behandlat efter gällande regler. Som exempel måste din hund vara rabiesvaccinerad för att pass ska kunna utfärdas. Vid införsel från vissa länder kan även karantän bli aktuellt.

Transportera djuret säkert

Du kommer också behöva förbereda en del inför transporten av djuret. Det finns ett flertal företag som erbjuder säker och billig frakt. Självklart har du även möjlighet att själv hämta hem djuret, antingen med bil, flyg, båt eller tåg. Vad du väljer är helt upp till dig, det viktigaste är att du känner dig trygg med tillvägagångssättet. Hundar och katter i närliggande länder, såsom Norge och Danmark, är bara en kort och smidig bilresa bort, medan djur i Spanien eller Italien enklast reser med flyg. Hästar transporteras lätt i stora lastbilar anpassade för ändamålet men har även möjlighet att flyga. Detta görs många gånger i specialkonstruerade containrar placerade i flygplanets lastutrymme. Det viktigaste är att alla papper är i ordning så att inga problem uppstår i tullen, detta för såväl ditt som djurets välbefinnande.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

digitalis